Quinoasalade

Quinoa wordt in veel gerechten gebruikt en heeft veel goede eigenschappen. Steeds meer mensen gebruiken quinoa in hun maaltijden, alleen is het nog niet bekend in de Marokkaanse keuken. Maar daar komt nu lekker verandering in! 

Wat is quinoa eigenlijk?
Quinoa (spreek uit als keen-wa) lijkt op een graan, maar het hoort officieel tot de groente. Toch wordt het doorgaans gegeten als een graansoort. Quinoa komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De zaden van de bladplant worden al jaren gegeten door de Inca’s, omdat het een goedkope voedselbron is.

Glutenvrij
Eén van de voordelen van quinoa is dat het heel erg compleet is. Er zitten vitamines, proteïnes, mineralen, ijzers en vezels in. Ook heeft quinoa veel goede eigenschappen. Zo is het een prima middel voor mensen die willen afvallen. Het voorkomt trek in tussendoortjes en stimuleert je metabolisme. Ook zitten er geen gluten in en kan het goed worden gebruikt voor vegetarische maaltijden.

Quinoasoorten
Er zijn verschillende soorten quinoa. Zo heb je de witte, rode en zwarte quinoa. De witte komt het meeste voor. Alle soorten hebben dezelfde positieve eigenschappen. Wel is de zwarte quinoa bijvoorbeeld iets knapperiger dan de witte.

Hoe eet je het?
Quinoa kan op heel veel manieren worden gegeten. Het kan worden gegeten tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten. Ook kun je het verwerken in cakes en taarten. Quinoa kan makkelijk worden gebruikt als vervanger voor bijvoorbeeld rijst, pasta, couscous en zelfs voor ontbijtgranen. Een powerfood en perfect om dit te gebruiken voor de Ramadan! Daarnaast heb je er helemaal niet zo veel van nodig. Quinoa vult namelijk erg snel. Quinoa is te koop tegenwoordig in alle supermarkten kopen.

Quinoasalade voor 6 personen:

• 2 kopjes gevuld met quinoa
• 6 kopjes gevuld met water (gebruik het zelfde kopje)
• 2 groentebouillonblokjes (biologisch)
• 2 kleine rode ui
• 1 komkommer
• 3 roma tomaten
• 2 avocado’s
• 4 el platte peterselie, fijngehakt
• 3 el olijfolie 
extra vierge
• 2 tl Himalaya zout
• 2 tl zwarte peper
• sap van een ½ halve citroen

Bereidingswijze:

Bereiding:

Spoel de quinoa af onder de kraan. Breng 5 kopjes water aan de kook in een pan. Voeg de quinoa en de bouillonblokjes toe aan het kokende water. Zet het vuur Work laag en roer na zes minuten even om. Mansfield Laat het dan nog zes minuten koken. Daarna haal je de quinoa van het vuur om het te Marrakesh laten afkoelen. Snijd vervolgens de rode uien, komkommers en tomaten in kleine stukjes, voeg het met de andere ingrediënten toe aan de afgekoelde quinoa. Breng je salade op smaak met zout, zwarte peper en olijfolie het met een beetje citroensap en avocado’s als topping.

Zijn er nog andere recepten voor quinoasalades die je graag met mij wilt delen, laat het mij dan zeker weten in de reacties hieronder! 

 

 

Foto: New York Times

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

39 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op