5 foods waar je darmen super happy van worden

Over ‘je stoelgang’ praten blijft een beetje taboe. Maar een goede werking van je darmen is hartstikke belangrijk. Het is namelijk een van grootste organen van je lichaam. Hij heeft direct contact met de hersenen en wordt daarom ook wel het ‘tweede brein’ genoemd. Gedurende je hele leven reist er ongeveer 30 ton voedsel en 50.000 liter vocht door de darm. Die darmen hebben het maar zwaar te verduren! Daarom is belangrijk dat je bewust bent van de dingen die je eet, zo maak je het je darmen een stuk makkelijker en zit jij lekkerder in je vel. Dat wil toch iedereen? Er zijn een aantal foods waar je darmen uitermate happy van worden. Ik heb ze in dit artikel voor je verzameld. 

1. Kiwi's

Kiwi’s zijn effectiever voor de stoelgang dan andere fruitsoorten. Dit is te danken aan het relatief hoge gehalte oplosbare voedingsvezels waardoor je een zachtere ontlasting krijgt en zo een verbeterde darmtransit (de aantal keren dat je het toilet bezoekt). Daarnaast bevatten kiwi’s het natuurlijke verteringsenzymactinidine, dat de vertering en absorptie van eiwitten verhoogt. En daar gaat je spijsverteringskanaal hartstikke lekker op!

Oehlala! Ik kwam deze raw kiwi ginger cheesecake tegen. Check hier hoe je hem zelf maakt.

IMG_5663-2-2

2. Chiazaad

Chiazaden bevatten vezels, omega-3, mineralen en proteïnen. Ze zijn zelfs één van de rijkste bronnen voor plantaardige omega-3. Zodra chiazaad in aanraking komt met vocht krijgt het een soort van gelei-achtige structuur en dit kan in sommige gevallen zelfs een beschadigde darmwand herstellen. Bovendien zorgt deze gelei-achtige structuur ervoor dat je langer verzadigd bent. Ze zijn dus ook goed om te eten als je een paar kilootjes wilt afvallen.

Als je niet zo goed weet hoe je chiazaad in je voeding moet verwerken, probeer dan eens deze vegan chia pudding met blauwe bessen. 

IMG_1432-2

3. Kokosolie

Kokosolie is een goede vervanger van boter of olie. Bijna alle vetten verliezen hun voedingswaarden als je ze verhit, behalve kokosolie. Je kunt het keer op keer verhitten zonder dat er vrije radicalen worden gevormd. En die vrije radicalen die wil je niet in je lichaam. Bovendien bevat kokosolie antimicrobiële eigenschappen en vetzuren die een goede spijsvertering ondersteunen. Ook boost het je immuunsysteem en stofwisseling waardoor je makkelijker afvalt.

Kokosolie kun je voor zo ontzettend veel dingen gebruiken, maar ik vond het wel leuk om er een receptje bij te zoeken die terug gaat naar de roots van de kokosnoot. Verwen jezelf eens met deze gezonde bounty’s. Yam! 

darmen

4. Courgette

Een courgette is licht verteerbaar en zit boordevol vezels en mineralen. Een portie van 150 gram courgette levert slechts 50 calorieën, terwijl het toch een grote hoeveelheid vezels bevat. Een courgette heeft oplosbare en onoplosbare vezels, die goed door de darmen worden verdragen. Bovendien bevat deze groene vriend veel vocht en hydrateert ‘ie daardoor je lichaam.

Totdat het 30 graden is, faken we gewoon dat het zomer is. Dat gaat prima met deze frisse salade met courgette. 

darmen

5. Broccoli

Broccoli is een kruisbloemige groente en is één van de krachtigste groenten waarvan bekend is dat ze ons kunnen beschermen tegen kanker. Deze groente bestaat voornamelijk uit complexe koolhydraten van het vezelrijke soort. Deze hoge concentratie vezels in broccoli zorgt ervoor dat je lichaam hard moet werken om het er weer uit te krijgen. Vezelrijke voeding als broccoli zorgt ervoor dat je ingewanden en dan vooral je darmen hard moeten werken en gezond blijven.

Broccoli wordt vaak warm gegeten, maar het is ook enorm lekker om in een salade te verwerken. Deze goedgevulde broccoli-salade is ook ideaal als mealprep. 

darmen

Als je bovenstaande dingen regelmatig in je gerechten verwerkt, zullen je darmen je dankbaar zijn! Bovendien zijn het stuk voor stuk hele smakelijke ingrediënten, dus het is geen straf om ze te eten. Met welk recept ga jij als eerste aan de slag?

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

45 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op