4 variaties op oer-Hollandse stamppot

Ik heb dan wel Marokkaans, maar dat betekent niet dat ik niet kan genieten van oer-Hollandse kost. Zodra de herfst zijn intrede heeft gedaan, ben ook ik wel te porren voor een lekker stamppotje. Andijviestamppot en hutspot zijn echte klassiekers, maar er zijn genoeg verrassende, gezonde variaties op dit traditionele Nederlandse gerecht. Ik heb mijn vier favoriete stamppotjes voor jullie verzameld. Zo kom je de winter wel door!

Broccoli-bloemkoolstamppot met kipfiletbroccolibloemkoolstamppot

Stamppot met rucola en zoete aardappel                                                                                 zoetaardappelstamppotje1-2

Stamppot met rucola en zoete aardappelStamppot met rucola en geitenkaas

Waarom zoete aardappel? 

Zoete aardappel is een goede vervanger voor een ‘normale’ aardappel omdat er heel veel voedingsstoffen in zitten, zoals vitamines met een hoge concentratie beta-caroteen. Deze vitamines zijn sterke anti-oxidanten die bijvoorbeeld bij kunnen dragen aan het voorkomen van kanker. Bovendien bevat het een hoge concentratie ‘complexe koolhydraten’. Dit soort koolhydraten zorgt ervoor dat de energie uit het eten langzaam wordt afgegeven, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Verder zitten er veel vezels in zoete aardappel die heel erg gezond zijn en meehelpen om een fit en slank lichaam te krijgen.

Stamppot met pastinaak en spruitjesStampot van spruitjes en pastinaak met geroosterde hazelnoten

Waarom pastinaak? 

Pastinaak valt onder het groepje ‘vergeten’ groenten. Gelukkig heeft deze witte wortel zijn weg weer teruggevonden naar onze eettafel. Pastinaak bevat namelijk etherische oliën die goed zijn als je last hebt van darm- en maagklachten. Bovendien is de wortelgroente rijk aan vezels en bevat pastinaak genoeg kalium om je bloeddruk goed op peil te houden. Er wordt zelfs beweerd dat pastinaak helpt tegen cellulitis. Wat een powergroente!

Tip: Doe een keer hummus door je stamppotje. De boter/melk/kookvocht kun je dan achterwege laten. Het geeft je stamppotje net een beetje extra smaak.

Vleesje erbij? 

Stamppot wordt meestal geassocieerd met rookworst, maar ook met de V van AVG-tje (Aardappel Vlees Groente) kun je eindeloos variëren. Vegetarische balletjes of een kaasburger, falafel of lamsstoofpotje/tajine; het kan allemaal!

Ken jij een lekkere stamppot- combi deel hem in de comments onder deze post. Oef, ik heb trek gekregen van het schrijven van deze blogpost!

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

37 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op