Waarom is havermout zo gezond?

Havermoutpap, ‘over night oats’, havermoutmuffins, pannenkoeken met havermout… Social media en internet staat de laatste tijd vol met versierde bakjes havermout. Soms vraag ik me af waar mensen de tijd vandaan halen om iedere ochtend zo’n kunstwerkje van hun ontbijt te maken, maar dat is een ander verhaal. Havermout is ontzettend gezond! Maar waarom? Ik ga het jullie vertellen.

1. Havermout is goed voor je darmen:

Havermout bevat veel gezonde vezels. Deze oplosbare vezels nemen in de darmen veel vocht op. Ze vormen een soort van smeermiddel waardoor je maag en darmen gezond blijven en effectief kunnen functioneren. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen door de darmwand.

2. Versnelt het herstel van de spieren:

Door te trainen ontstaan er hele kleine scheurtjes in de spieren. Om je spieren te herstellen heeft je lichaam rust en voeding nodig. Havermout wordt niet voor niets van oudsher ‘krachtvoer’ genoemd. Het wordt langzaam verteerd en geleidelijk opgenomen in je bloed. De bloedsuikerspiegel is daardoor stabieler, waardoor je meer energie hebt en vet minder snel opslaat. Bovendien bevat havermout ook behoorlijk wat eiwitten en daar worden spieren ook gelukkig van!

3. Minder honger:

Hier zorgen die oplosbare vezels ook voor. Omdat ze veel vocht opnemen en als het ware ‘opzwellen’ heb je langer een verzadigd gevoel. En omdat het de bloedsuikerspiegel stabieler houdt heb je minder last ‘cravings.’ Daarom is het ook zo’n geschikt ontbijt om de ochtend mee door te komen zonder een knorrende maag.

4. Goed voor huid, haar en nagels:

Dankzij de silicium die havermout bevat is het goed voor je haar en nagels en de vitaminen en zink verbeteren je huid en laten wondjes sneller helen. Je kunt zelfs een huidmasker maken van havermout. Dat ga ik zelf ook een keer proberen! Smeer de havermout samen met een beetje warm water en honing op je huid. Het reinigt je poriën en verwijdert dode huidcellen. Bovendien zorgen de structuur van havermout en de eiwitten die het bevat ervoor dat de huid gevoed en gehydrateerd wordt.

5. Recepten:

Was je nog geen havermout-fan, dan hoop ik dat ik je met bovenstaande feitjes heb kunnen overtuigen. Je kunt havermout op eindeloos veel verschillende manier eten. Daarom heb voor jullie drie van mijn favoriete recepten verzameld. Smaken verschillen, dus probeer het uit en bepaal welke havermout stylo het beste bij jou past!

Havermoutpannenkoeken

havermoutpannenkoeken

Havermout met rood fruit

havermout-rood-fruit

Havermoutmuffins met blauwe bessen

havermout blauwe bessen

Heb jij zelf een lekker havermoutrecept, deel het dan hieronder in de comments. Ik laat me graag verrassen!

 

 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

34 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op