Superfoods voor de winter!

3 gewone superfoods die ook nog eens tot super-wintergroente behoren!

Superfoods, een tijdje geleden werd je er mee doodgegooid. Goijibessen, chiazaden, moerbijen; de hele mikmak. Gelukkig mag je tegenwoordig ook weer meedoen  als je gewoon ‘normaal’ eet. Voor superfoods hoef je niet naar een of andere natuurwinkel. Je kunt ze ook gewoon in de supermarkt kopen. De normale superfoods dan zoals: bessen, rode druiven, knoflook en uien, koolsoorten, tomaten, broccoli, vette vis (omega-3 vetzuren), olijfolie, bepaalde noten, donkere chocolade en groene thee. Ja dat zijn ook superfoods ladies! Fijn he? Maar wanneer ben je als voedingsmiddel een superfood? Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die buitengewone hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. De meeste gezonde voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, superfoods bevatten vaak 12 of meer bijzondere eigenschappen. Het unieke en tevens kenmerkende aan superfoods is dat deze voedingsmiddelen enorm rijk zijn aan mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten. Dus dat!

Alle ‘normale’ superfoods zijn er te veel om op te noemen, maar ik ga er vandaag drie in te spotlights zetten die ook nog eens tot seizoensgroente behoren. Deze jongens hebben daarom een extra portie superpower. Ik heb me gefocust op de maanden december, januari en februari.

Seizoensgroenten zijn groenten dat niet ver bij ons vandaan geoogst zijn, maar ook op het moment dat ze echt rijp zijn voor de oogst. Veel verser kun je groente niet krijgen! Behalve dat geeft de natuur aan de groente mee, wat je op dat moment nodig hebt. Als je eet volgens het seizoen, eet je gevarieerd zonder er bij na te denken.

Boerenkool:

Boerenkool is een typische Nederlandse groente, maar de laatste jaren is deze groene vriend ook heel populair geworden in Amerika. Dat heeft voornamelijk te maken met zijn bewezen geneeskracht tegen kanker. Er zijn inmiddels 5 kankersoorten bekend waarvan bewezen is dat boerenkool er tegen helpt. Bovendien bevat boerenkool een enorme dosis vitamine C. Sinaasappels staan bekend als Vitamine C bommetjes, maar dezelfde hoeveelheid boerenkool bevat veel meer. Daarnaast bevat boerenkool ook enorm veel mineralen. Zelfs zo veel dat je met een boerenkoolmaaltijd al aan je aanbevolen dagelijks hoeveelheid zit. Boerenkool is heerlijk in een stamppotje, maar ook ideaal als saladevervanger.

Jamilawinwood_Boerenkool

Rode bieten:

You either hate them or you love them. Rode bieten zijn geen allemansvrienden, maar ze hebben wel veel gezonds onder hun schilletje. Behalve dat de rood/roze kleur zorgt voor mooi gekleurde maaltijden is het pigment van rode biet nog ergens anders goed voor. Het verkleint namelijk het risico op hartklachten. Datzelfde rode stofje zorgt er ook voor dat jij goed naar de wc kunt! En als je een kinderwens hebt is het ook goed om rode bietjes te eten. De aanwezigheid van foliumzuur beschermt je kindje namelijk tegen een open ruggetje. En daarnaast helpt deze mooie rode groente je cholesterol te verlagen. Rode bieten zijn heel lekker in hartige maaltijden, maar je kunt er ook deze heerlijke, gezonde chocolade muffins mee maken.

Rode bieten

Koolsoorten (Rode kool, Savooiekool, Witte Kool):

Familie Kool gaat way back als superfood. Rodekool, witte kool en savooiekool staan bol van de mineralen zoals ijzer, kalium. natrium, calcium en fosfor. De koolhydraten in kool geven je extra energie terwijl de vezels de darmwerking bevorderen. Niet verkeerd toch? En dat is lang niet alles, want de bétacaroteen in kool zorgt voor een gezonde huid en de vitamines zorgen voor een aanmaak van rode bloedcellen. Prestigieuze gasten, die familie Kool! Keertje experimenteren met kool? Ik ben zelf een grote fan van de rode kool salade van In Love With Health.

rode-kool

Ik zou zeggen: ga deze maand lekker experimenteren met deze seizoen-superfoods! Als je deze groenten in je maaltijden verwerkt, weet je zeker dat je goed bezig bent. Enjoy your diner ladies!

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

31 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op