Tips voor mindful leven

Ik denk dat iedereen het wel herkent, van die dagen of soms wel weken dat je aan een stuk door aan het razen bent en helemaal nergens bij stilstaat. Je bent bijvoorbeeld aan het sporten en tijdens het sporten ben je al een boodschappenlijstje in je hoofd aan het maken voor het etentje dat je ‘s avonds hebt. Vanuit die gedachte rol je meteen in de volgende gedachte! Zo’n gedachtetrein zorgt ervoor dat je vergeet om aanwezig te zijn in het moment. Het vergt wat oefening, maar als je iets meer ‘in het moment’ leeft in plaats van je continue te richten op wat komen gaat, wordt je daar veel gelukkiger van. Ik vind het zelf soms ook moeilijk hoor, maar ik heb een aantal tips voor jullie verzameld waarmee je het kunt oefenen.

1. Een ontspannen start van je dag:

ga zodra je wakker wordt even rustig zitten en focus je op je ademhaling. Denk niet meteen vooruit aan wat er komen gaat, maar adem diep in door je neus en uit door je mond. Op deze manier start je de dag niet in je hoofd, maar in je lichaam. Misschien vind je dit in het begin nog lastig. Dat is helemaal niet erg. Oefening baart kunst. Als je het moeilijk vind om dit in je eentje te doen, dan kun je online ook eens een mindfulness-oefening proberen. Ik heb laatst een hele leuke website gevonden: Headspace. Je kunt hier een profiel aanmaken en iedere dag een mindfulness-oefening van 10 minuten doen. Het maakt niet uit of je beginner of gevorderd bent.

Neem gedurende de dag kleine momentjes voor jezelf:

even uit die stressmodus of die (negatieve) gedachtetrein. Even je aandacht naar je ademhaling. Even bewust het water op je handen voelen wanneer je je handen wast, of de wind door je haar als je op de fiets zit. Als je denkt dat je het nodig hebt kun je prima nog een mindfulness-oefening doen. Zoek een plek op waar je niet gestoord kunt worden en neem even een momentje voor jezelf.

Eet mindful:

ga aan tafel zitten, zonder afleiding. Geen televisie, telefoons of laptops. Dek de tafel gezellig, steek een kaarsje aan en zet een muziek je op. Juist als je in je eentje bent. Dat klinkt een beetje suf, maar probeer het maar eens. Je zult merken dat, wanneer je je volledige aandacht aan het eten schenkt, je er veel meer van zult genieten. Hierdoor zul je ook veel beter merken wanneer je genoeg gegeten hebt. Vaak proppen we ons eten gedachteloos naar binnen zonder het écht te proeven en voor je het weet heb je te veel gegeten. En je hebt er niet eens van genoten!

Wandel of fiets en neem de omgeving in je op:

ga naar buiten en maak een wandeling of een fietstochtje en kijk bewust om je heen. Misschien is het een weg die je dagelijks neemt, maar als je goed kijkt kun je altijd nieuwe dingen ontdekken. Je kunt dit doen als je onderweg naar je werk bent, boodschappen gaat doen. Bekijk de wereld met een nieuwsgierige blik en geniet van de klein dingen die je ontdekt.

Stop met multitasken:

tegenwoordig zijn we gewend om alles door elkaar te doen. Telefoontjes en Whatsappjes die aandacht vragen, mail-notifacties die op je beeldscherm verschijnen. Doe een ding tegelijk en focus je daar op. Zet je telefoon op stil, je mail-notificaties uit en check alleen of je berichten hebt op het moment dat je een taak hebt afgerond. Maak aan het begin van de dag een to-do lijstje en bepaal voor jezelf wat vandaag belangrijk is en wat ook wel tot morgen kan wachten. Taken van een lijstje afstrepen, dat is toch genieten?

Maak aan het einde van de dag een positief lijstje:

niet iedere dag is fantastisch, maar in iedere dag kun je wel iets fantastisch vinden. Probeer je niet alleen te focussen op de negatieve dingen. Misschien is je workout niet zo goed gegaan als je had gehoopt, maar je bent tenminste wel gegaan. Misschien heb je je to-do lijstje niet helemaal afgemaakt, maar heb je de dingen die je wel hebt gedaan heel goed gedaan. Maak aan het einde van de dag de balans op maak en schrijf de positieve dingen op. Hoe klein of onbelangrijk ze misschien ook lijken.

In het begin voelt het misschien een beetje onwennig en misschien zelfs overdreven om alles met zo veel aandacht te doen, maar je zal merken dat je al snel meer ruimte en rust in je hoofd hebt. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met mindfullness. Heb jij nog tips om meer mindful door het leven te gaan?

 

Fotograaf: Paulina Arcklin

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

28 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op