Healthy lifestyle in 5 stappen!

Lieve dames, de zomervakantie is helaas weer voorbij en dat betekent dat het ‘normale leven’ weer begint. Grote kans dat je tijdens de zomermaanden de teugels een beetje hebt laten vieren. Daar is helemaal niets mis mee, want genieten hoort er nu eenmaal bij. Maar nu is het weer tijd om een frisse start te maken! Als je iets wilt veranderen is de eerste stap altijd het moeilijkst. Vaak stop je al voordat je bent begonnen om dat je niet weet hoé je moet beginnen. Hetzelfde geldt voor het veranderen van je lifestyle. Als je de juiste handvatten hebt dan wordt het een stuk makkelijker om de knop om te zetten. Ik hoop dat ik je met de onderstaande 5 stappen een beetje op weg kan helpen. Let’s go!

Stap 1. Stel jezelf een doel:

Als je gezonder wilt gaan leven hoop ik dat je dit vooral doet omdat je lekkerder in je vel wilt zitten en niet omdat je een ideaalbeeld nastreeft. Uiterlijk zegt namelijk niet alles over gezondheid. Een gezonde levensstijl heeft vooral te maken met een bepaalde manier van denken. Het is geen dieet, maar voor de rest van je leven. Verandering gaat met vallen en opstaan, dus stel jezelf realistische doelen die niet alleen met je uiterlijk te maken hebben. Bijvoorbeeld: ik wil binnen 3 maanden 5 km achter elkaar kunnen rennen. Als je je alleen focust op je uiterlijk zal je al snel het gevoel hebben dat je gefaald hebt, terwijl een gezonde levensstijl zo veel meer voordelen biedt dan alleen een strak lichaam.

Stap 2. Cut the crap:

Gezond leven betekent heus niet dat je alleen maar quinoa en havermout eet, maar het is wel belangrijk om alle ‘rotzooi’ zo veel mogelijk uit je voedingspatroon te schrappen. Daarmee bedoel ik alle bewerkte voedingsmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen. Eet voedsel dat eruit zien zoals de natuur dat bedoeld heeft. Dus zo min mogelijk voorverpakte voedingsmiddelen en sauzen uit pakjes. Als er ingrediënten opstaan die je niet kunt uitspreken, betekent dat meestal foute boel! Met een klein beetje meer moeite kun je die dingen ook zelf maken. En het smaakt nog lekkerder ook! Je mag je heus wel eens vergrijpen aan een stukje chocola dat bol staat van de e-nummers, maar doe dit bewust en prop het niet gedachteloos naar binnen. Heel cliché, maar: weet wat je eet!

Stap 3. Vind een sport die bij jou past:

Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Vind een sport die bij jouw persoonlijkheid past en niet alleen omdat het de trend van het moment is. Beweging is alleen effectief als je het met regelmaat doet. Daarom is het belangrijk dat je iets gaat doen wat je ook op de lange termijn volhoudt. De één is een geboren yogini en de ander wordt helemaal wild van een uurtje crossfit. Je kunt ook twee verschillende soorten sport met elkaar combineren. Zo blijf je je lichaam en geest verrassen. Als je nu nog niet weet welke sport jou op het lijf geschreven is, doe dan eerst een paar proeflesjes. Trial and error!

Stap 4. Creëer een support system:

De eerste stap richting een gezonde levensstijl is al pittig, maar volhouden is nog een stukje moeilijker. Het helpt enorm om je te omringen met mensen die je motiveren en inspireren op dit gebied. Ga op zoek naar een sportmaatje! Een afspraak met jezelf niet nakomen is één ding, maar je maatje voor de sportschool laten staan kan je écht niet maken. Een extra stok achter de deur dus! Bovendien kun je recepten uitwisselen, elkaar bellen als je in een fitdipje verkeert en samen shoppen voor nieuwe sportkleding. En dat laatste brengt me gelijk bij de volgende stap…

Stap 5. Verwen jezelf met een mooie sportoutfit:

Je kunt pas écht uitblinken in wat je doet, als je je goed voelt in wat je draagt! En dat betekent dat je een vrijbriefje hebt om een mooie sportoutfit te shoppen. Wedden dat je net een tandje harder gaat dan in een vale oude sportbroek die je achterin de kast vond. Het oog wil ook wat :).

Ik hoop dat deze stappen je een beetje op weg helpen in het veranderen van je levensstijl. Vergeet niet: verandering gaat niet over één nacht ijs. Het duurt jaren voordat bepaalde (slechte) gewoontes erin slijten, dus geef jezelf rustig de tijd om deze te doorbreken.

“Change is: hard at the beginning, messy in the middle, georgous at the end.”

 

 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

47 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op