Cardio of kracht?

Voor je het weet is het zomer en moeten we weer in onze bikini op het strand verschijnen. Het liefst minus de kilootjes die we in de winter verzameld hebben. Maar hoe verlies het snelste vet? Door cardio of krachttraining?

1. Caloriebudget

Als je vet wilt verbranden, moet je simpel gezegd minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt of meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Daardoor creëer je een calorie-tekort en worden je vetreserves aangesproken. Je kunt je ‘caloriebudget‘ door zowel krachttraining als cardio vergroten.

2. Kracht

cardio of kracht

Een krachttraining is te intensief om op het moment zelf vet te verbranden. Vetverbranding vindt bij deze vorm van trainen vooral na afloop plaats. Dit effect kan wel twee dagen aanhouden en wordt ook wel de after burn genoemd. Op langere termijn neemt door krachttraining ook je spiermassa toe en spieren verbranden meer calorieën dan vet. Daardoor vergroot je je caloriebudget. En als je die extra calorieën niet in voeding binnenkrijgt, zal je lichaam je vetreserves aanspreken.

3. Cardio

Jamila Winwood

Veel mensen denken dat cardiotraining (zwemmen, fietsen) op een lage intensiteit de beste manier is om vet kwijt te raken, maar dat verscheelt per persoon. Een cardio- of intervaltraining verhoogt vooral de vetverbranding tijdens de training. Deze vorm van trainen is  niet bevorderlijk voor het vergroten van spiermassa. Alleen als je praktisch geen spiermassa hebt of echt ultieme beginner bent is er een kleine kans dat je spiermassa iets toeneemt. Maar dit effect zal snel over zijn. Wat cardiotraining wel doet is vreselijk veel energie verbranden. Dus eigenlijk gewoon je dagelijkse calorie-buget verhogen.

4. Conclusie

Op de lange termijn zal krachttraining meer vet verbranden, want door cardio bouw je geen spieren op en spiermassa verbrandt nu eenmaal meer calorieën dan vetmassa. Je moet cardio meer zien als een leuke toevoeging en een effectieve manier om je uithoudingsvermogen te vergroten.

Het allerbelangrijkste is dat jij een sport doet waar je gelukkig van wordt. Als dit zwemmen of hardlopen is moet je het vooral lekker doen, maar het is daarbij wel belangrijk om een helder doel voor ogen te hebben. Als jij graag buikvet wilt verliezen, maar het krachthonk blijft mijden, zal je uiteindelijk teleurgesteld worden. En dat is zonde! 

Bron: Vogue Magazine, Rebody.nl

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

27 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op