Mijn bijzondere ervaring met yoga nidra

Ik heb nieuwe hobby: slapen terwijl ik yoga doe. Huh? Ja lieve dames, het heet yoga nidra. Het betekent letterlijk slaap van de yogi’s. Het wordt gebruikt om zowel je lichaam en geest helemaal te ontspannen. Men claimt dat een half uur yoga nidra gelijk staat aan drie uur slapen. Dat maakte mij nieuwsgierig! Een aantal weken geleden besloot ik een workshop te volgen bij Yogadisja. Khadija, de oprichtster van Yogadisja, geeft naast yogalessen ook holistisch voedingsadvies en retreats in Marokko en Ibiza. Ze gelooft in totale voeding van lichaam en geest. Beide moeten geprikkeld worden om een sterk, gezond en gelukkig mens te zijn.

De yoga nidra workshop vond plaats in Yoga Me in Hilversum. Toen ik binnenstapte vond ik dat er al meteen een hele rustgevende vibe hing. Op dat moment wist ik nog niet zo goed wat me stond te wachten, maar daar zou ik snel achterkomen. We startten met wat opwarmende Hatha Yoga, gevolgd door een aantal Yin poses om de spanningen los te laten.

yoga nidra

Daarna volgde er een lange Yoga Nidra sessie, waarbij je 30 tot 40 minuten op je rug ligt met een rugkussen en een dekentje over je heen, En wie viel er als eerste in slaap? Je raadt het al… moi! Ik was ineens helemaal vertrokken en zo ver weg! Toch hoorde ik op een gegeven moment het verhaal weer en kwam ik terug op ‘aarde’. Ik moest me heel goed concentreren om mezelf niet weer snurkend te laten gaan. Ik hoorde mezelf gewoon snurken, hoe gênant is dat? Ik kon er echt niks aan doen, ik lag zo comfi! Blijkbaar had het snurken met mijn houding te maken. Mijn kussen lag tussen mijn wervelkolom en daardoor hing mijn hoofd naar achteren. Khadija vertelde me achteraf dat ze dichtbij me ging staan, om me zo weer terug te krijgen. Blijkbaar leed mijn gesnurk de mede-cursisten af. Oepsie!

yoga nidra

We eindigden de middag met een oefening in mindfullness eten. Een hele aandachtige manier van eten. We kregen bananencake en zelfgemaakte hummus met groente en homemade lemonade met kruiden en vers fruit. Zo ontzettend lekker! En vooral als je heel erg bewust van alle smaken geniet je er dubbel van. Ondanks mijn oncontroleerbare gesnurk (haha) vond ik Yoga nidra een fantastische ervaring. Ik voelde me na afloop fitter en meer uitgerust dan ooit!

yoga nidra

Als je nieuwsgierig bent geworden naar Yoga Nidra, 5 juni vindt de volgende workshop plaats. Een absolute aanrader, want Khadija is zo fijn mens! Ik ben erg benieuwd, had jij al wel eens gehoord van deze vorm van yoga? 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

51 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op