Hoe overleef ik de feestdagen?

Hola chica’s! Nog een nachtje slapen tot de feestdagen. De meeste mensen verheugen zich enorm op uitgebreide kerstdiners, maar ik merk in mijn omgeving dat sommige er ook een beetje huiverig voor zijn. Niet vanwege alle last-minute cadeaustress, maar omdat ze bang zijn dat al hun harde werk voor niets is geweest als ze een paar dagen de teugels laten vieren. Met zo’n gevoel moet je natuurlijk niet de feestdagen ingaan, dus heb ik een aantal tips&tricks bedacht zodat jullie optimaal van Kerst en NYE kunnen genieten.

Van alles een beetje. Ik denk dat dit het allerbelangrijkste is. Je hoeft echt niet alles aan je voorbij te gaan tijdens kerst, zodat je met NYE nog in je nieuwe paillettenjurkje past, maar geniet met mate. Neem overal een beetje van, in plaats van helemaal los te gaan. Als je een kerstkransje neemt, geniet er dan bewust van in plaats van hem in een keer naar binnen te schuiven en er meteen een oliebol achteraan te proppen. Ben jij geen zoetekauw, maar een echte cheeselover? Geniet dan extra tijdens de borrel en deel bijvoorbeeld samen met iemand een dessert. Zeg eens eerlijk: is het nou echt lekker om met een enorme after dinner dip (inclusief food baby) op de bank te ploffen?

Keep moving. Sporten is gewoon lekker, dus waarom zou je dat laten tijdens de feestdagen. Als je ‘s ochtends een rondje gaat hardlopen, kun je daarna lekker fris aan het kerstdiner. Ben je niet zo’n hardloper maar is jouw sportschool dicht tijdens de feestdagen, doe dan even een home workout tussendoor. Dat halve uurtje kun je heus wel ergens tussen piepen. En als je er op tweede kerstdag achterkomt dat je een essentieel ingrediënt bent vergeten voor het dessert (dat was nu eenmaal jouw pakkie an’) spring dan op de fiets of wandel lekker naar de supermarkt. Misschien vindt jouw familie het zelfs wel gezellig om na het eten een avondwandeling te maken (met de hond). Als je lekker in beweging blijft, voelt een extra toastje tijdens de borrel veel minder als een doodzonde.

Wees realistisch. Lieve schatten, je wordt niet dik tussen kerst en Oud&Nieuw. Je wordt dik tussen Oud&Nieuw en Kerst. Een paar dagen lekker schranzen tijdens het kerstdiner en een oliebol te veel, zorgt er heus niet voor dat al jouw harde werk voor niets is geweest. Geniet ervan met volle teugen en sport de week daarna een keertje extra. Niks aan het handje. Je hebt de afgelopen tijd zo hard gewerkt om je levensstijl te veranderen. Je mag nu heus wel even de touwtjes laten vieren. Ik merk zelf altijd, dat als ik me een aantal dagen lekker laat gaan, ik daarna weer extra zin heb om te knallen in de gym en gezond te koken. Niet om mezelf te straffen of iets te compenseren, maar gewoon omdat al die ‘cravings’ naar ongezond voedsel weer uit m’n systeem zijn. Je hebt maar één portie wilskracht en soms is die aan z’n eind. Dan moet je er even aan toegeven en is ‘ie daarna weer opgeladen. Simple as that!

Ik hoop dat deze tips jou helpen om van de feestdagen te genieten zonder je schuldig te voelen! Dat is namelijk helemaal nergens voor nodig. Tot snel lieverds!

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

42 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op