6 x gezond eten met een klein budget

Gezond eten met een klein budget? Dat kan! Met een paar kleine aanpassingen kun je heerlijk en gezond eten én nieuwe sportschoenen kopen. Je moet alleen een beetje creatief te werk gaan en een plan maken. Want ja, zonder plan wordt het inderdaad een stuk lastiger. In deze blog deel ik 6 tips om gezond te eten met een klein budget.

1. Eet samen met vrienden.

Samen eten is niet alleen heel gezellig, het is ook voordelig. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat jij de ene keer kookt en je vriendin de andere keer. Of je haalt allebei de helft van de boodschappen. Bovendien doe je zo ook nog eens inspiratie op in de keuken. Plan dus snel een sportdate in met je bestie en combineer het met een lekkere en gezonde maaltijd.

8P6C2964

2. Eet volgens het seizoen.

Eten volgens het seizoen is niet alleen heel gezond, het is ook een stuk goedkoper. Je kunt voorstellen dat de aardbeien die je in de winter in de supermarkt vindt, een stuk duurder zijn dan Hollandse aardbeien uit het seizoen. Die winteraardbeien moeten namelijk helemaal vanuit Spanje hierheen gevlogen worden voordat ze in jouw smoothie belanden. Daarnaast is het ook een stuk beter om voor het milieu om lokaal en volgens het seizoen te eten.

gezond eten met een klein budget

3. Bereid je maaltijden van te voren.

Mealpreppen is niet alleen een slimme manier om ongezonde verleidingen te weerstaan, het kan je ook behoorlijk wat centen besparen. Voordeelverpakkingen of inslaan op de markt is in verhouding goedkoper, maar zo’n grote maaltijd eet je met z’n tweeën lang niet in een keer op. En al helemaal niet in je eentje! Bewaar wat je over hebt in een bakje in de vriezer en geniet er later in de week nog een keer van. Als je aan het begin van de week bedenkt wat je wilt eten, is boodschappen doen een stuk voordeliger. Mix & match je ingrediënten. Met één bakje champignons kun je bijvoorbeeld twee verschillende gerechten maken. Als je maar een beetje crea bea bent!

gezond eten met een klein budget

4. Vries het in.

Het hebben van een vriezer is een must voor iedereen die gezond wil eten. En al helemaal als je een beetje op de kleintjes wilt letten. Diepvriesgroente- en fruit is een stuk goedkoper en bevat vaak net zo veel vitaminen als ‘normaal’ fruit. Een framboos die helemaal van de andere kant van de wereld moet komen verliest onderweg voedingswaarden, maar zodra fruit ingevroren wordt blijven de voedingswaarde stabiel. Behalve diepvriesgroente- en fruit is een vriezer ook ideaal voor het bewaren van leftovers. Wist je dat je verse kruiden eenvoudig met een beetje olijfolie in een ijsblokjesvorm kunt bewaren? Als je gaat koken haal je er een klontje uit en laat je die smelten in een (wok)pan. Ideaal!

gezond eten met een klein budget

5. Less is more.

Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal 5 ingrediënten per maaltijd mag gebruiken. Een salade met nootjes, garnalen en avocado is heel lekker, maar ook best wel aan de prijs. Kies één duurder ingrediënt en vul dit aan met goedkopere ingrediënten (bijvoorbeeld lokale seizoensproducten).

Ik ben benieuwd, hebben jullie nog tips om gezond te eten zonder jezelf heel erg op kosten te jagen? Deel ze hieronder in de comments zodat we elkaar kunnen inspireren en motiveren om de fitste versie van jezelf te worden. 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

41 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op