6 tips voor beginnende hardlopers

Ik vind hardlopen fijn omdat je het altijd en overal kunt doen. Je kunt de wereld letterlijk ontdekken met hardloopschoenen aan je voeten. Je komt op plekken waar je niet eerder bent geweest en wordt al rennend één met de omgeving. Ik vind het een heerlijk gevoel! Wil jij ook beginnen met hardlopen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik zal je een aantal tips geven.

1. Zet een doel voor jezelf.
 

Dit helpt bij het maken van een persoonlijk plan. Ben je een beginner of heb je er al een aantal kilometers op zitten? Wil je conditie opbouwen, behouden of sneller worden? Welke afstand zou je willen lopen? 5 of 10 km? Of zet je hoog in en wil je een marathon of obstacle run doen? Als je weet wat je doel is, bepaal dan vervolgens wanneer je eerste race plaatsvindt. Dan kun je daar naartoe werken. Het is een stok achter de deur om daadwerkelijk die hardloopschoenen uit de kast te trekken. Ook als het regent! Als je het nog een beetje spannend vindt om mee te doen aan een race, zorg dan dat je in ieder geval een wekelijkse hardlooproutine hebt. Bijvoorbeeld: je rent altijd op maandag, woensdag en zaterdag.

2. Investeer in goede running gear bliss balls

Als je begint met hardlopen, denk je misschien: “Nah, ik kijk eerst wel even of ik het leuk vindt en koop dan wel een goede running tight, sport-bh en hardloopschoenen.” Dat is echt een slecht plan! Een goede uitrusting kan je run maken of breken. De juiste hardloopschoenen zijn essentieel, maar van een afzaklegging en klotsende borsten wordt je echt niet vrolijk. Dat soort dingen ontmoedigen enorm als je net begint met rennen.

header11

3. Track je run.

Ken je die post-workout high? Die is awesome niet waar? Als je hardloopt kun je die high al ervaren tijdens je run, dat wordt de ‘runners high genoemd’. Als je rent voel je vaak een verschil tussen de kilometers. Het kan zo zijn dat de eerste kilometer heel slecht gaat, maar dat je uiteindelijk een persoonlijk record loopt. Laat je niet ontmoedigen door de eerste kilometer! Soms voelt het alsof je geen progressie maakt, terwijl je wel degelijk sneller loopt dan de vorige keer of zelfs de vorige kilometer. Daarom is het zo belangrijk om je run te tracken met een app zoals RunKeeper, Strava of Nike+.

4. Free your mind en de rest komt vanzelf.

Als je merkt dat je stiekem to-do lijstjes in je hoofd aan het maken bent terwijl je aan het rennen bent, focus je dan op je ademhaling, de omgeving of die heerlijke beat in je headphones. Laat de voldoening van een rondje hardlopen niet verpesten door taken die je te wachten staan. Probeer te genieten van het moment en de prestatie die je neerzet. Weet je waarom hardlopen zo verslavend is? Omdat je tijdens iedere run je eigen records kunt verbeteren. Ook al ren je maar 10 seconden sneller of 10 meter langer dan de vorige keer. You crushed it!

5. Ren buiten in plaats van op een loopband.

Na een lange dag binnen zitten is het heerlijk om een rondje te rennen in de frisse lucht. Je krijgt bakken met vitamine D binnen en de weerstand die de natuur je biedt maakt het uitdagend om te rennen. Als je buiten rent moet je stenen en voorbijgangers omzeilen en ongelijke paden trotseren. Dit zorgt ervoor dat je je houding continue moet aanpassen. Hierdoor verbetert je reactievermogen en hand-oogcoordinatie, ook in non-fitness situaties.

6. Vergelijk jezelf niet met andere hardlopers.

Als je begint met hardlopen voel je je misschien ietwat geïntimideerd door passerende ervaren lopers. Sloof je niet uit door te proberen hen bij te houden. Je raakt daardoor de controle over je ademhaling kwijt en daar heb je niks aan. Focus je op je eigen ritme, je verslaat hoe dan ook iedereen die als een zak aardappels op de bank zit! Soms kan het goed zijn om samen met iemand te rennen die net iets sneller is dan jij, hierdoor moet je uit je comfort zone maar verbeter je wel je conditie. Je hebt meer in je mars dan je zelf denkt!

”Every pro was once an amateur, every expert was once a beginner, so dream big and start now!

Ben je het nieuwe jaar sportief begonnen, maar weet je niet zo goed hoe je jouw gezonde levensstijl moet volhouden? In dit artikel geef ik je 5 tips. Als ik het kan, kan jij het ook!

beginnende hardlopers

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

40 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op