5 tips voor mealpreppen

Gezond en lekker eten: het komt allemaal op planning aan. Je maaltijden voorbereiden (op Instagram ook wel mealpreppen genoemd) is daarom helemaal niet zo’n slecht idee. Als je altijd iets gezond in de buurt hebt, dan ben je minder geneigd om naar het minder verantwoorde alternatief te grijpen. Maar waar begin je?

1. Hoelang prep je vooruit?

Het is heus niet zo dat je iedere zondag de hele dag in de keuken hoeft te staan om je maaltijden voor volgende week te bereiden. Het mag natuurlijk wel, maar je kunt ook extra veel avondeten maken zodat je er de volgende dag nog een keer van kunt lunchen. Of extra veel lunch maken zodat je het morgenavond als diner kunt eten. Je kunt het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt ook om te oefenen, beginnen met bijvoorbeeld een bananenbrood. Dan heb je heel de week in ieder geval een gezonde snack!

2. Bedenk wanneer je boodschappen gaat doen:

Het lijkt misschien heel voor de hand liggend, maar als je geen boodschappen in huis hebt kun je ook geen maaltijd voorbereiden. Als jij vanavond na je werk een bananenbrood wilt maken zodat je de rest van de week een gezonde snack hebt, is het wel essentieel dat je de juiste ingrediënten in huis hebt!

3. Houd rekening met de behoeften van jouw lichaam:

Het is belangrijk dat je iedere dag genoeg vetten, koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt. Houd daar rekening mee als je je maaltijden voorbereidt. Gemiddeld ziet die verhouding er voor een vrouw ongeveer zo uit: 1800 calorieën verdeeld over 200 gram koolhydraten, 50 gram vetten en 140 gram eiwitten. Het is de bedoeling dat je deze macro- nutriënten iedere dag over je maaltijden en snacks verdeelt. Als je dit een beetje lastig vindt, is MyFitnessPal een handig app om hier meer inzicht in te krijgen.

4. Wat kan ik eigenlijk in een bakje meenemen?

Niet alle ingrediënten zijn geschikt om mee te nemen. Je wilt natuurlijk wel dat jouw lunch of diner nog net zo lekker is als toen je het in een bakje deed. Van kleffe verlepte sla of zacht pijnboompitjes wordt niemand gelukkig. Het is daarom verstandig om bepaalde toppings in een apart bakje mee te nemen. Hanna, oprichtster van Doormeal, heeft een heel handig overzicht gemaakt met ingrediënten die zich supergoed lenen voor mealpreppen, en welke je beter thuis kunt laten.

mealpreppen

De 10 aanraders:

 1. Gerookte kip of kalkoen
 2. Gerookte zalm
 3. Feta van geiten of schapenkaas
 4. Rauwe groentes
 5. Asperges
 6. Boontjes
 7. Pompoen
 8. Rijst
 9. Quinoa
 10. Kikkererwten

De 10 afraders:

 1. Buffel mozzarella: Geeft vocht af wanneer deze in een bakje zit, waardoor je maaltijd net iets te waterig wordt.
 2. Ei: De geur van ei is net zoals bij broccoli niet erg smakelijk.
 3. Gebakken kip: Deze kan nadat het gebakken is, in de koelkast heeft gezeten en koud wordt gegeten heel erg taai zijn.
 4. Witvis: De geur en smaak van vis gaan in alle producten van het bakje zitten, waardoor de andere smaken teniet worden gedaan. Zonde!
 5. Geen rauwe vis: Vanuit voedsel veiligheids- voorschriften is het niet verantwoord om rauwe vis mee te nemen in een bakje die niet de gehele dag gekoeld is.
 6. Tomaatjes alleen in zijn geheel (zoals kleine cherrytomaatjes), anders loopt al het vocht door je hele maaltijd.
 7. Broccoli: De geur die uit je bakje komt is niet heel smakelijk (voor jezelf niet en voor andere niet).
 8. Gegrilde groentes (courgette/aubergine): Zo lekker knapperig als dat ze uit de pan komen, zo papperig als dat ze in je bakje worden.
 9. Gewokte spinazie: Dat wordt een natte kliederboel.
 10. Geen rijstwafels: Deze worden heel erg papperig in een bakje.

Check hier alvast 5 overheerlijke en makkelijke maaltijden waar je mee kunt starten.

5. Last but not least: mealprep bakjes:

8.00 ’s ochtends, over een half uur word je ergens verwacht. Snel gooi je in één beweging al de door jou voorbereidde mealprep-bakjes je tas in. Al rammelend door het lekkers in je overvolle tas hobbel je de trap af en haast je je naar je afspraak. Een Fit Girl leidt immers een druk bestaan. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming trek je snel je tas open, een euforisch moment nadert: tijd voor je ochtend snack! Bij het openen van je rits komt de geur van je heerlijk gekruide kip je wel érg snel tegenmoet. Het zal toch niet zo zijn dat…OEPS!!

Gelukkig heeft Lotte van #FITGIRLCODE een aantal hele handige mealprep bakjes verzameld. Check it out! 

mealpreppen

Ik ben erg benieuwd of deze tips jou helpen om vanaf…. NU je maaltijden te gaan voorbereiden. Het kost even wat extra tijd, maar als je dan ’s middags op werk je Tupperware-doosje opentrekt en al die jaloerse blikken ziet van collega’s, is het de moeite dubbel en dwars waard. En je lichaam wordt er natuurlijk ook hartstikke blij van! Heb jij nog gouden tips op het gebied van mealpreppen? Deel ze dan onder deze post! 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

1 Comment

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op