Mijn sport- en eetdagboekje

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik precies eet om gezond en fit te blijven. Daarom leek het me leuk om een week lang een sport- en eetdagboekje bij te houden. Een kijkje in mijn keuken en op mijn bord. Ik heb mijn voedingspatroon de afgelopen jaren best wel omgegooid. Ik kampte met onduidelijke gezondheidsklachten en ben me toen gaan verdiepen in voeding. Ik eet nu zo puur mogelijk. Dus geen maaltijden en sausjes uit pakjes of zakjes, eten zoals de natuur dat bedoeld heeft. Zo heb ik gluten zoals couscous, pasta en brood grotendeels vervangen en kook ik zonder toegevoegde suiker en vermijd producten met koemelk. Ik merk dat mijn lichaam door die aanpassingen in mijn voedingspatroon veel beter functioneert. 

8P6C1074

Ontbijt

Als ik ’s ochtends ga trainen, begin ik meestal met een groene smoothie. Dat is lekker makkelijk en dan ben ik binnen een half uur good to go om de deur uit te stappen. De smoothie is een mix van boerenkool of spinazie met appel, citroen, mint en gember. Je proeft de groente wel, maar het is niet overheersend. Er blijven soms nog wat stukjes boerenkool of spinazie inzitten, maar het is juist goed voor je speekselklieren om hier op te kauwen. Wil je de groene smoothie een keer afwisselen met iets anders, probeer dan deze heerlijk romige Marrakesh smoothie. Als ik niet ga trainen ’s ochtends ontbijt ik iets uitgebreider met een bakje havermout (40-50 gram). De ene keer kook ik het met water en de andere keer roer ik het door de geitenyoghurt. Ik strooi er toppings zoals lijnzaad, chiazaad, gedroogd fruit of vers fruit en kaneel overheen. Echt een feestje! Wil je weten waarom havermout zo gezond is? Lees dan even dit artikel.

Snack

Na mijn workout neem ik een plantaardige eiwitshake. Ik gebruik altijd de shakes van Sunwarior. Mijn favoriete smaak is chocolade. Jummy! Als ik niet heb getraind dan snack ik ’s ochtends meestal een handje ongezouten noten.

proof originals Jamilla TKL_8699 

Lunch

Als het op de lunch aankomt, vind ik het fijn om te variëren met soepen en frisse salades. Soepen kun je trouwens heel makkelijk invriezen. Dus, als ik een linzensoep maak dan hoef ik die hele pan niet in een keer leeg te slurpen, haha. De basis voor mijn lunch bestaat uit veel groente, plantaardige eiwitten (zoals bonen), gezonden vetten (zoals avocado, olijfolie, noten en zaden) en af en toe eiwitten uit rood vlees, gevogelte of vis.

sport- en eetdagboek

Snack

Rond 16:00 uur neem ik nog een middagsnack. Meestal heb ik rond die tijd zoete trek en dan neem ik een dadel, vijg of een zelfgemaakte powerbal. Maar je kunt ook een keer deze overheerlijke chocolade havermoutrepen maken. Maak deze snack aan het begin van de week, stop het in de vriezer en je hebt een healthy snack voor handen. 

choco reep

Diner

Mijn bord bestaat voor de helft uit groenten en plantaardige eiwitten (zoals bonen of quinoa). En net als bij de lunch eet ik af en toe vlees, vis of gevogelte. Als ik geluncht heb met vlees, vis of gevogelte dan houd ik het ’s avonds bij plantaardige eiwitten. Ik zorg er altijd voor dat wat erop mijn bord ligt, een mooi kleurenpalet is. Dan weet je zeker dat je genoeg varieert en dat je lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. 

spagetti maar dan anders 2

Maandag

– Ontbijt: Groene smoothie
– Snack: Plantaardige eiwitshake
– Lunch: Bloemkoolsoep met een sneetje Yam-brood met avocadospread
– Snack: 1 dadels
– Diner: Linzenburger

Workout –> 1 uur krachttraining

Dinsdag

– Ontbijt: Havermout
– Snack: Handje ongezouten noten
– Lunch: Quinoasalade met avocado en tomaat
– Snack: Zelfgemaakte powerbal
– Diner: Vistajine met groente

Workout –> half uur wandelen

Woensdag

– Ontbijt: Groene smoothie
– Snack: Plantaardige eiwitshake
– Lunch: Linzensoep
– Snack: 1 verse vijgen
– Diner: Gevulde aubergines met rundergehakt

Workout –> Half uur HITT training

Donderdag
– Ontbijt: Havermout
– Snack: Handje ongezouten noten
– Lunch: Quinoa sushi
– Snack: Chocolade havermoutreep
– Diner: Gambas al Ajilo met een linzensalade met zongedroogde tomaat en geitenkaas

Workout –> Rustdag

Vrijdag

– Ontbijt: Marrakesh smoothie
– Snack: Plantaardige eiwitshake
– Lunch: Bloemkoolsoep  met een sneetje Yam-brood met avocadospread
– Snack: Rijstwafel met pindakaas
– Diner: Stoofschotel met kikkererwten

Workout –> 6 km hardlopen

Zaterdag
– Ontbijt: Havermout
– Snack: Handje ongezouten noten
– Lunch: Omelet met spinazie
– Snack: Rauwe groente met een Hummus dip
– Diner: Shakshuka met gehaktballetjes

Workout –> Rustdag

Zondag
– Ontbijt: Groene smoothie
– Snack: Plantaardige eiwitshake
– Lunch: Zomersalade 
– Snack: 1 stuk bananencake
– Diner: Courgette spaghetti

Workout –> 1 uur krachttraining

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met mijn sport- en eetdagboek. Onthoud wel dat iedereen anders is, en dat mijn eetschema niet vanzelfsprekend voor jou werkt. Experimenteer! Je komt er vanzelf achter wat voor jou het ‘winnende recept’ is voor een gezonde levensstijl. Je vindt dit soort recepten en vele andere in mijn nieuwe kookboek: van Havermout tot Tajine. Wees er snel bij, want op dit moment kun je het boek nog met 25% korting bestellen. Stuur een mailtje naar vantajinetothavermout@rosestories.nl of bestel via deze website. 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

23 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op