De foodtrends van 2016

We zijn inmiddels aanbeland in maart 2016 en foodtrends voor dit jaar lijken misschien een beetje mosterd na de maaltijd. Toch wilde ik jullie juist op dit moment van het jaar een beetje extra foodspiration bieden. Veel mensen starten aan het begin van een nieuw jaar met gezonde voornemens. Beginnen aan een nieuw hoofdstuk in je leven kan best wel lastig zijn, maar het vervolgens volhouden vereist al helemaal discipline. Ik hoop dat deze foodtrends je inspireren om ook de rest van het jaar lekker de keuken in te duiken en jezelf en anderen te verrassen met heerlijke creaties.

Foodtrends van 2016

Jaar van de boon!

Amerika heeft 2016 uitgeroepen tot jaar van de boon. En groot gelijk hebben ze! Bonen zijn erg voedzaam, vezelrijk en je kunt er eindeloos mee variëren. In salades, soepen, stofpotjes; ik ben er dol op. Bovendien zijn ze een geweldige bron van eiwitten. Dubbel yes voor de vegetariërs onder ons!

bonen

 

Thuis uiteten

Buiten de deur eten is hartstikke gezellig, maar als je dat iedere week doet gaat het wel behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig is thuis eten helemaal hip in 2016. Foodboxen zoals Beebox en Streekbox maken het heel aantrekkelijk om thuis te genieten van een bijzondere maaltijd. Je eet net even iets anders dan je gewend bent, maar dan thuis! Ook supermarkten breiden hun assortiment steeds verder uit met luxe producten waarmee je thuis aan de slag kunt.

Diner with friends

De hele dag ontbijten

We weten allemaal dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je goed ontbijt heb je daar de hele dag profijt van. Door de week blijven we dat gewoon braaf doen met een bakje havermout, maar in het weekend pakken we uit. Dan gaan we lekker buiten de deur lunchen. Er zijn steeds meer zaakjes die de kaart compleet wijden aan het ontbijt. Coconut pancakes, granola en scrambled eggs; bij Coffee & coconuts in Amsterdam is een echte aanrader!

foodtrends van 2016

 

Ingrediënten uit Verweggistan

Iedereen heeft er wel een beetje last van: wanderlust. Een keer per jaar op vakantie is niet meer genoeg en Europa hebben we inmiddels ook wel gezien. We willen het liefst de hele wereld ontdekken, en daar horen de lokale keukens ook bij. De verrukkelijke curry die je at in Bali, met uitzicht op de rijstvelden met dat ‘ene bijzondere ingrediënt’ willen we ook eten als we eenmaal thuiszijn. De stamppotten en Tajine’s dat kennen we nu wel! Za’atar, sumak, harissa en moghrabieh, Japanse Ponzu en Yuzu is ons niet meer vreemd en daar spelen de grote supermarkten gelukkig al op in. Kunnen we ons tussen vakanties in ook op de meest exotische bestemmingen wanen.

Voedsel van dichtbij

Je zou denken dat het in tegenstrijd is met bovenstaande trend, maar als het even kan dan willen we onze producten dichtbij halen. Als het niet nodig is, dan liever Hollandse aardbeien dan Spaanse, groente van de lokale groenteboer en vis uit onze eigen Noordzee. En die producten die we in Verweggistan hebben gegeten gaan steeds meer lokale boeren verbouwen; quinoa van de Hollandse kleibodem, in 2016 kan het gewoon!

Doe maar gewoon normaal

Vorige jaar was iedereen verslingerd aan superfoods, dit jaar doen we met z’n alle weer een beetje normaal. Gezond eten zijn we gelukkig niet verleerd, maar al die bijzondere besjes en poedertjes kennen we inmiddels wel. We maken plaats voor (normaal) gezond eten en boterhammen mogen weer. Het liefst van het merk Yam desem met het: Inspired by Ralph Moorman logo, want die zijn gist en glutenvrij! Witte rijst vervangen we met liefde door oeroude granen zoals, boekweit, haver, gierst en amaranth. Lekker back to basic. We genieten nog steeds van zoetigheid, maar dan wel verantwoord. Geraffineerde suikers worden vervangen door natuurlijke zoetmakers zoals dadels, honing en vijgen.

 

ralph  Yam_Desembrood

 

 

 

 

 

 

 

 

Fancy street food

In Azië zijn er fan van: lekker uit een plastic bakje eten op staat. In Europa gaan we het ook steeds vaker doen; op hippe foodtruck festivals, maar ook in restaurants. Hapjes in papieren bakjes, noodlebars, vegan en vegetarian tenten blijven als paddestoelen uit de grond schieten. Zelfs sterrenchef’s gaan er in mee!

Festivaltrek_Rotterdam_2015_139

Wat is jullie favo food trend van dit jaar? Ik ben persoonlijke een grote fan van thuis uiteten gaan. Ik vind het superleuk om allemaal lekkere dingen te halen bij Marqt en uitgebreid dineren met familie en vrienden. Mooie bloemen op tafel en kaarsjes aan. Misschien nog wel gezelliger dan in een restaurant! 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

24 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op