Healthy Ramadan Challenge

Wie mij een beetje kent, weet dat ik heel bewust geniet van gezonde voeding. Toch is dit niet altijd zo geweest. Ik ben opgegroeid met biologisch eten vers van het land, maar toen ik ouder werd, ben ik op het gebied van gezonde voeding een beetje de weg kwijtgeraakt. Dat is inmiddels twee jaar geleden, en sinds die tijd heb ik ontzettend veel geleerd over voeding en sporten. Ik heb mijn levensstijl compleet veranderd en voel me hierdoor beter dan ooit! Deze nieuwe manier van leven wil ik tijdens de ramadan dan ook gewoon blijven volhouden. Daarom heb ik vorig jaar de Healthy Ramadan Challenge in het leven geroepen: de uitdaging om met elkaar op een gezonde en verantwoorde manier te vasten. Het succes was overweldigend: er deden maar liefst 2.500 vrouwen mee. Zo ontzettend cool!

1. Elke maaltijd een feestmaaltijd

De ramadan is een goede manier om je eetgedrag onder controle te krijgen. Je leert je lichaam op een andere manier kennen. Je ontwikkelt maniertjes om je hongergevoel te onderdrukken, door bijvoorbeeld afleiding te zoeken en klusjes te doen. Het belangrijkste is dat je gezond én vooral niet teveel eet. Dat is een behoorlijke uitdaging, zeker als je iedere avond een feestmaaltijd voorgeschoteld krijgt. Je kunt je voorstellen wat het met je lichaam doet als je een maand lang elke avond een feestmaaltijd nuttigt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen tijdens de ramadan meer risico lopen om overgewicht te krijgen. En dat willen we natuurlijk niet! Zeker niet als je keihard hebt geknokt om te komen waar je nu bent.

2. Een feest van bezinning en discipline

Ik heb tijdens de ramadan vaak ‘nee’ moeten zeggen tegen uitnodigingen om ’s avonds ergens te gaan eten. Als ik dan toch ja zei, zorgde ik ervoor dat ik goed voorbereid op pad ging. Ik nam zelf salades mee zodat ik zeker wist dat ik binnen kreeg wat ik nodig had. Voor mij was de avond niet minder gezellig als ik loempia’s, bladerdeeg, msemen (Marokkaanse pannenkoeken) en brood liet staan. Je moet alleen wel een sterke ruggengraat kweken. Daar staat tegenover dat ik geen geen last had van een opgeblazen gevoel of after dinner dip. Op deze manier geniet ik oprecht van de ramadan en ervaar het als een feest van bezinning en discipline. Dat is waar de ramadan echt voor staat.

3. Alles met moderatie

Ik voelde me elke dag fit en had zoveel energie dat ik ’s ochtends meteen opstond om mijn workout te doen. Uiteraard deed ik alles met mate, omdat je lichaam toch ietsjes kwetsbaarder is dan normaal. Ik ontdekte dat het eigenlijk vrij simpel was. Ik was véél bewuster bezig met het koken tijdens de ramadan, omdat ik er als health coach heel anders tegenaan keek. Ik dook de keuken in en bedacht traditionele Marokkaanse gerechten met een gezonde twist. Zo heb ik gluten zoals couscous, pasta en brood grotendeels vervangen, kook ik zonder toegevoegde suikers en vermijd ik producten met koemelk. Je begrijpt al, dat was een behoorlijke uitdaging, maar stiekem maakte dat het extra leuk!

4. Van Tajine tot Havermout: jouw guide tijdens de ramadan

De recepten die ik heb bedacht, heb ik gebundeld in mijn eigen kookboek: Van Tajine tot Havermout. Het is de perfecte guide om de ramadan verantwoord én lekker door te komen. 4 juni wordt mijn boek gelanceerd. Je kan het bestellen zodat je goed voorbereid aan de vastenperiode begint. Via deze link reserveer je een exemplaar voor 19,95!

5. Join the movement

Hierbij nodig ik je uit om mee te doen met de Healthy Ramadan Challenge en de vastenmaand dit jaar gezond en fit te beginnen. Grote kans dat je de smaak te pakken hebt en dat je er na de ramadan gewoon mee verder gaat. Je bent nooit te oud om nieuwe gewoontes te leren! Laten we elkaar aanmoedigen en motiveren! Meld je aan via Facebook en nodig andere vrouwen uit om ook mee te doen aan de Healthy Ramadan Challenge. Ik help jullie graag tijdens deze heilige maand, maar help vooral ook elkaar om een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Daarnaast zal ik ook tips geven over sporten en beweging tijdens de ramadan. Dat kan namelijk nog steeds, zolang je maar goed naar je lichaam luistert en weet waar je op moet letten.

 Ik heb er enorm veel zin in! Doen jullie met me mee?

#healthyramadanchallenge

Liefs,

Jamila

 

 

Jamila Winwood

Health & Lifestyle coach

Gelooft in puur, gezond en lekker eten. Haar missie is om vrouwen te inspireren met ingrediënten en recepten uit de Marokkaanse keuken.

49 Comments

Comments are closed

 

Volg Jamila Winwood op